Fondarea arhivei
Depozitare arhiva
Distrugere documente
Efecte personale

Biblioteca Vaticanului şi biblioteca Universităţii Oxford oferă acces online la


Propune o stire


Subiect mesaj Biblioteca Vaticanului şi biblioteca Universităţii Oxford oferă acces online la
Data mesaj 04-12-2013 14:26
Sursa www.agerpres.ro
Corp mesaj Accesul la Biblia Gutenberg şi la alte manuscrise foarte vechi a devenit mult mai uşor după ce Biblioteca Vaticanului şi Biblioteca Bodleian, a Universităţii Oxford, au oferit acces online la primele aproximativ 1,5 milioane de pagini de scrieri vechi, conform Associated Press.

Cele două biblioteci au anunţat încă din 2012 lansarea unui proiect comun de 4 ani privind digitalizarea unora dintre cele mai importante lucrări din colecţia lor de manuscrise ebraice, greceşti şi de alte provenienţe. Acest proiect în valoare de 3,3 milioane de dolari este susţinut de Fundaţia Polonsky în scopul "democratizării accesului la informaţii".

"Ne-am propus să oferim oricui şi-ar dori accesul la aceste extraordinare opere care aparţin întregii umanităţi", a comentat Monseniorul Cesare Pasini, prefectul Bibliotecii Vaticanului. "În plus, prin această metodă (de digitalizare) asigurăm conservarea conţinutului acestor manuscrise", a mai adăugat el.

Printre primele manuscrise accesibile publicului larg sunt Bibliile Gutenberg de la ambele biblioteci, o biblie grecească din secolul XI şi una germană din secolul XV. Adresele la care pot fi căutate aceste documente sunt www.bodleian.ox.ac.uk şi respectiv www.vaticanlibrary.va.

Biblioteca Vaticanului a fost înfiinţată în 1451 şi dispune de o extraordinară colecţie de manuscrise şi documente din lume - peste 180.000 de manuscrise, 1,6 milioane de cărţi şi peste 150.000 de gravuri, desene şi alte documente. Biblioteca Bodleian este cea mai mare bibliotecă universitară din Marea Britanie şi dispune de peste 11 milioane de volume şi de documente.


Stiri