Fondarea arhivei
Depozitare arhiva
Distrugere documente
Efecte personale

Expozitie de ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene, la Muzeul de Istorie a Romaniei


Propune o stire


Subiect mesaj Expozitie de ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene, la Muzeul de Istorie a Romaniei
Data mesaj 29-06-2012 16:59
Sursa Mediafax
Corp mesaj Expozitia Genio Helvetico. Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti va fi prezentata, in perioada 20 iunie - 31 august 2012, la Muzeul National de Istorie a Romaniei MNIR) din Capitala, informeaza un comunicat.

Inscrisa in cadrul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea centenarului stabilirii relatiilor diplomatice dintre Romania si Confederatia Elvetiana, expozitia urmareste sa ofere publicului si specialistilor posibilitatea de a cunoaste un domeniu cu totul special al patrimoniului cultural comun al Romaniei si Elvetiei - cel al ceasurilor si cutiilor muzicale elvetiene aflate in colectii muzeale din Romania. Vernisajul va avea loc miercuri, de la ora 12.00.

Vizitatorii care vor trece pragul Muzeului National de Istorie a Romaniei vor avea posibilitatea sa admire atat ceasuri care au apartinut unor personalitati de seama ale istoriei Romaniei - regele Carol I, regina Maria, mitropolitul Veniamin Costachi, Nicolae Titulescu, Armand Calinescu, Gheorghe I. Bratianu, Nicolae Iorga, maresalul Alexandru Averescu, maresalul Ion Antonescu, maiorul Dinitrie Giurescu erou al Razboiului de Independenta), Aurel Vlaicu, Mariana Dragescu femeie-pilot in Escadrila Alba, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial), George Calinescu, Tudor Arghezi, Panait Istrati, Gala Galaction si altii -, cat si piese "anonime", spectaculoase prin decor.

Alaturi de ceasuri elvetiene si cutii muzicale din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, vizitatorii vor putea admira piese valoroase si spectaculoase atat din punct de vedere tehnic, cat si artistic, de la Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Ploiesti), Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti, Muzeul National Peles, Sinaia, Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" Complexul Muzeal National "Moldova", Iasi), Muzeul National al Aviatiei Romane, Bucuresti, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti, Muzeul Brailei, Casa Memoriala "Panait Istrati" Muzeul Brailei), Muzeul Judetean "Teohari Antonescu", Giurgiu Muzeul "Vasile Parvan", Barlad, Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt Complexul Muzeal Judetean Neamt), Muzeul Olteniei, Craiova si Muzeul Judetean Arges, Pitesti. Un rol important in realizarea expozitiei a revenit Ambasadei Confederatiei Elvetiene, ambasadorul Jean-Hubert Lebet, dupa venirea la Bucuresti, in toamna anului 2011, devenind un eficient suporter al proiectului.

Expozitia Genio Helvetico. Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti constituie o dubla premiera in activitatea muzeelor din Romania. In primul rand, prin tematica deosebita aleasa, care acopera un domeniu de confluenta a istoriei tehnicii cu cea a artelor decorative si istoriei mentalitatilor. Expozitia este importanta si pentru faptul ca ea reprezinta o selectie, care aduna la un loc cea mai mare si mai valoroasa parte a ceasurilor si cutiilor muzicale elvetiene existente in prezent in colectiile romanesti. Pe aceasta cale, expozitia reprezinta nu numai o oglinda, destul de fidela, a evolutiei industriei de orologerie elvetiana de-a lungul a circa doua secole si jumatate din secolul al XVIII-lea, in prima jumatate a secolului al XX-lea), dar si un interesant barometru al ritmului modernizarii si gusturilor societatii.


Stiri