Fondarea arhivei
Depozitare arhiva
Distrugere documente
Efecte personale

Emisiune numismatica - moneda din aur cu tema "Istoria aurului"- Patera din Tezaurul de la Pietroasa


Propune o stire


Subiect mesaj Emisiune numismatica - moneda din aur cu tema "Istoria aurului"- Patera din Tezaurul de la Pietroasa
Data mesaj 28-12-2012 11:07
Sursa www.bnr.ro
Corp mesaj In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 17 decembrie 2012, o moneda din aur cu tema Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:

  • Valoare nominala: 10 lei
  • Metal: aur
  • Titlu: 999‰
  • Forma: rotunda
  • Diametru: 13,92 mm
  • Greutate: 1,224 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimtat

Avers: un grup de personaje de pe patera din Tezaurul de la Pietroasa, valoarea nominala "10 LEI" si stema Romaniei; la exterior, in arc de cerc, anul de emisiune "2012" si inscriptia "ROMANIA".Revers: personajul feminin din centrul paterei suprapus peste o reprezentare in perspectiva a acesteia; la exterior, inscriptiile in arc de cerc "PATERA" si "TEZAURUL DE LA PIETROASA".


Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de exemplare.

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare, este de 415,00 lei/buc.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedei din aur din emisiunea numismatica cu tema Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.Stiri